Smlouva o pronájmu vily, kterou ukázal novinářům Marek Dalík nemá žádnou vypovídací hodnotu, tedy kromě toho, že je - jak správně poukázaly Hospodářské noviny - psána českou angličtinou. Znám je totiž pouze jeden aktér smlouvy. Pokud je druhou stranou smlouvy lichtenštejnská společnost, pak je třeba zdůraznit, že lichtenštejnské firmy a poštovní schránky slouží výhradně k tomu, aby nebyl prozrazen skutečný majitel.

Takže nelze vůbec vyloučit, že vilu si nakonec pronajal Dalík sám od sebe po linii privátní bankovnictví J&T - lichtenštejnská schránka.

Pokud by tomu tak bylo, nabízí se nejdůležitější otázka: odkud pochází Dalíkovy příjmy. Mohl by je vydělat bez vazby na bývalého premiéra? Neslouží Dalík náhodou také jako osobní bankéř bývalého premiéra, jako člověk, který vždy platí účet, kde je potřeba? Navíc se na trhu stále více spekuluje o tom, že právě skrze banku J&T se realizují nejrůznější provize pro české politiky.
...

Smůlou českých hochštaplerů, bafuňářů a lobbistů (a jak vymyslel kolega Jaroslav Plesl z LN našich „nových Rusů") přisátých na stát je, že budou muset vily prodat a koupit si je někde jinde, kde nebudou na očích. Litovat jich ale nemusíme. Jisté ovšem je, že takové budoucí transakce proběhnou už úplně mimo teritorium České republiky. Rýsuje se tu i určitý rukopis. Lidé jako Řebíček, Gross či Dalík - nerozumí finančním instrumentům, úrokům či akciovým trhům. Přijdou-li si na nějaké peníze, myslí si, že se jim nejlépe zhodnotí nákupem nemovitosti v cizině. I v tom - nejen svými řetízky - jsou podobní novým Rusům.
...

Jaké jsou možné příčiny útoku Ivana Langera na ministra vnitra Martina Pecinu? Švýcarská policie je na stopě mnoha podezřelým bankovním účtům. Od privatizace Mostecké uhelné se dostala k privatizaci plzeňské škodovky (a plzeňské větvi Appianu) a od ní zase k předraženým zakázkám plzeňské strojírenské firmy (rekonstrukce, nové tramvaje, soupravy metra, lokomotivy, vagony) pro hlavní město a České dráhy. Nástup plzeňské škodovky je tak drtivý, že vytlačila z trhu i firmu, která je v současné době spojována s korupcí nejvíc v Evropě, tedy Siemens. K tomu článek z týdeníku Ekonom (a dnešní text z Aktuálně.cz).

Na ministrovi Pecinovi do značné míry záleží, jestli se i česká strana pustí do pořádného vyšetřování. ODS je nervózní.
...

Zdá se mi, že Česko je jedna z mála zemí na světě, kde se málem více novinářské pozornosti soustředí na to, jak a proč byly získány materiály (fotky a videa) jejichž pravost ani nikdo nezpochybňuje. Novináři si stěžují na špinavost kampaně, servilně přisluhují politikům a šéfům státních firem a veřejně odhalují své zdroje, čímž poškozují novinářskou profesi a její úlohu ve svobodné společnosti.

Troufám si tvrdit, že v Americe - protože ji dobře znám - by se novináři soustředili výhradně na to, co je na fotkách. Kam by asi vyústila aféra Watergate, kdyby žurnalisté z Washington Post odhalili identitu „hlubokého hrdla" s tím, že patrně pracuje pro Demokratickou stranu a chce špinavě ovlivnit volby a politickou scénu?