V rozhovoru se serverem Patria.cz prohlásil místopředseda Energetického regulačního úřadu (ERU) Blahoslav Němeček, že instalovaná solární kapacita může letos přesáhnout až 1800 MW (1600 MW je už v tuto chvíli jistota).

Jestli se tak stane, bude nárůst ceny elektřiny pro spotřebitele mnohem vyšší, než se předpokládalo, a navržená kompenzace odběratelů a spotřebitelů skrze daň bude chabá.

A to ještě Němeček připouští (pokud tomu dobře rozumím), že pokud Senát zdanění solárních elektráren neschválí, může se spuštění zdanění posunout o jeden rok.

Pokud by se tak stalo, bude to mít vláda příští rok opravdu hodně zajímavé. Od začátku ledna snižování mezd ve státní a veřejné správě, deregulace nájmů a do toho skokové zvýšení cen elektřiny. To už se pak k protestům státních zaměstnanců či lékařů může přidat leckdo.

Jsem asi asociál, ale jako mnohem důležitější vidím dlouhodobé podřezání konkurenceschopnosti českého průmyslu, na kterém tato země tradičně stojí.

Samozřejmě můžeme ještě pást kozy a provozovat golfová hřiště.

Jestli lze zavádět daň uprostřed roku, nevím (snad ano, ale názory na to budou jistě různé). Nákladem takového kroku je, že země předvede velkou nestabilitu a nepředvídatelnost legislativního a institucionálního prostředí.