Tuto zprávu většina médií – hlavně většina celostátních a veřejnoprávních médií – trestuhodným způsobem pomíjí. Přišla s tím MF DNES a přišel s tím server Česká pozice. Člověka jímá pocit, že divoká 90. léta jsou tu zpátky se vším všudy. Stejná jména, stejná ignorance politiků a stejně ukradené stamiliony či miliarda.

Jde o to, že městské části Praha 6, Praha 10 a Praha 13 svěřily více než 500 milionů korun do správy společnosti Key Investments, ta zase nakoupila akcie a dluhopisy společnosti Viachem, za kterou stojí především Petr Sisák, bývalý důstojník StB a člověk, kterého najdeme za každým případem tunelování bank a investičních fondů (První slezská banka, Ekoagrobanka, Interconex, ČNIS a dokonce i litoměřické fondy). Sisák byl dokonce dvojnásobně – bohužel podmíněně – odsouzen.

Další informace například v tomto článku.

Sama společnost Key Investments, která spravovala peníze pražských městských částí, je známa dobrými kontakty na politiky. Jde o firmu, která půjčila na slavný nákup akcií Stanislavu Grossovi a u jejího založení stál Jiří Weigl, kancléř prezidenta republiky.

Kdo je skutečným vlastníkem Key Investments, se neví. Nelze vyloučit, že to jsou opět sami lidé ze Sisákova okruhu.
K celému případu několik narychlo spíchnutých poznámek:
1. Nyní se již vysvětluje, proč starosta městské části Praha 6 Tomáš Chalupa s radostí přijal nepříliš lákavé místo ministra životního prostředí. Lepší než vysvětlovat občanům Prahy 6, že přišli o stamiliony korun a že nebude na nové chodníky nebo uklízení sněhu.
2. Jak to, že firma Viachem zveřejnila účetní závěrku za rok 2009 až nyní? Normální firmy to musejí udělat o rok dříve. Asi se ve Viachemu nemohli dopočítat.
3. Jak to, že šéfem odboru investic a zástupcem starosty na Praze 6 je Jiří Fárek, jeden z top manažerů zkrachovalé IPB, člověk sám svého času obviněný?
Zde si to můžeme dát do souvislosti s bitvou o interpretaci 90. let. Vítězí-li pod dohledem Tlustého, Klause či Kalouska názor, že IPB dobře hospodařila, jen ji někdo ukradl za bílého dne, nelze se divit, že manažeři banky se lvem jsou vítáni ve veřejné či státní správě.
4. Jak může malý obchodník s cennými papíry s kapitálem v desítkách milionů korun udělat miliardovou ztrátu?
Jedině podvodným přeceňováním pohledávek a závazků.
5. Co má vedení Prahy 6, 10, a 13 nyní dělat? Vysvětlit voličům svoji blbost, vysvětlit jim, že nebude na nové chodníky, připravit se na prohru v příštích komunálních volbách, zažalovat ředitele finančního odboru za neschopnost atd.
6. Kde je ta miliarda investovaná do Viachemu?
Ztracená, prošustrovaná, ukradená, ve všech neúspěšných projektech typu Viachem, Oleofin, Spolek pro chemickou a hutní výrobu apod., které už dávno měly zkrachovat. Peníze investorů jenom pomohly oddálit konec.
7. Nesouvisí náhodou průšvih na Praze 6 s tím, že nebyl v bankovní radě ČNB prodloužen mandát Robertu Holmanovi, jednomu z lidí, kteří před vstupem do ČNB Key Investments zakládali (http://ekonom.ihned.cz/c1-23361035-prezidentuv-kancler-a-stanislav-gross)?
Nepokoušel se Holman ovlivnit vyšetřování Key Investments? Není zodpovědný za to, že firma dostávala pokuty, místo aby jí byla rovnou odebrána licence?
8. Jak je snadné obelhat obecní investory?
Zaprvé řeknete, že pracujete pro ODS, zadruhé jim dáte podepsat smlouvu, které nerozumějí, a zatřetí slíbíte výnosy větší než v bance, které prvních pár let také dodáváte. A pak se domeček z karet zhroutí. V rámci výchovy k finanční gramotnosti obyvatelstva by radnice měly tyto smlouvy zveřejnit, aby sloužily jako odstrašující příklad.
9. Co vlastně Key Investments s penězi dělali?
Peníze si vlastně půjčili a investovali je do dluhopisů nebo akcií Viachemu a spol. Kdyby si totiž firma Key Investments měla za účelem nákupu a držení dluhopisů nebo akcií Viachemu půjčovat sama, musela by bance platit ne šestiprocentní, ale třeba desetiprocentní úrok, a navíc je nepravděpodobné, že by jim banka půjčila. Investoři nevěděli, že si vlastně kupují dluh Viachemu, nebo dokonce jeho akcie.
10. Co by měl dělat regulátor? Vydat „návod k použití“ pro všechny obecní investory – jak číst smlouvy s obchodníky s cennými papíry. Ministerstvo financí by mělo „přikázat“ obecním úřadům, aby se tímto návodem řídily.
11. Jak to bylo s ratingem Key Investments? Firma KI měla stejného akcionáře jako ČRA (Česká ratingová agentura) a sama sobě udělovala vysoký rating. Přitom sama radila obecním úřadům, aby investovaly peníze jen přes firmy s kvalitním ratingem.
12. Pokud dnes někdo z radnice Prahy 6 říká, že jim firma Key Investments vydělala od roku 2003 do roku 2009 73 milionů korun, měl by správně říci, že roční výnosy v letech 2003, 2004, 2005 apod. byly šest procent, pět procent apod. 73 milionů za šest let může na čtyřsetmilionovém portfoliu činit 3,5 procenta ročně a to není nic úžasného.
13. Je zajímavé, jak tito různí kamarádi ODS dokážou své kumpány napálit i několikrát. Od party kolem Sisáka nakoupila ODS před devíti lety dům na Jánském vršku a pak přišla na to, že je to zastavený majetek.
14. Pokud se fanoušci fotbalové Slavie ještě diví, že na tom jejich tým není nic moc, měli by věnovat pozornost spekulacím o tom, že jejich tým má také patřit Petru Sisákovi. O tom třeba zde nebo tady.