Americký publicista Josh Muravchik napsal o bezletové zóně nad Libyí poprvé před čtrnácti dny. Já jsem to na tomto místě citoval před deseti dny. Jaký je posun?

Posledních pár dní se o bezletové zóně začalo ve světě diskutovat, ale to je tak všechno. Bezletovou zónu podporuje – jestli to správně chápu – Británie a v USA se o ní politicky diskutuje (a možná se technicky operativně připravuje). Zde je například text z New York Times o aktuální americké diskusi na toto téma.

Včera bombardovala Kaddáfího letadla sklady zbraní i pozice povstalců. Kdyby už fungovala bezletová zóna, stát se to nemohlo.

Francie a další státy považují bezletovou zónu za vojenskou intervenci („a svět přece už nechce další vojenskou intervenci v arabském světě“), přitom její smysl je politický, ale především humanitární a ochranný. Při dnešních vojenských technologiích to je přece spíše jednoduchý úkol.

Zdá se, že Evropa a svět jednají ve věci tempem, které připomíná jednání o evropské měnové krizi. Taková Itálie se bojí statisíců nových uprchlíků a přitom ještě ani nerozhodla o zmrazení aktiv Kaddáfího režimu v Itálii, což je ještě tisíckrát jednodušší než bezletová zóna.

Zatímco svět prožívá ve vztahu k Libyi svůj vietnamsko-irácký syndrom, situace v Libyi se může zvrhnout v cosi podobného Bosně a Hercegovině a může to pak i stejně dlouho trvat...

...

O návrhu vládního NERV v oblasti vzdělávání jsem napsal pro Radiožurnál tuto skeptickou a trochu cynickou poznámku (http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/publicistika/_zprava/jan-machacek-ochota-politiku-zavest-navrhy-nervu-do-praxe--858327).

O škodlivosti českého dabingu píšu a budu psát pořád a vzhledem k tomu, že se nic neděje, nezbývá než přitvrdit. Na druhou stranu jsem již pomalu přestal věřit, že politici v této zemi mají na vzdělaném obyvatelstvu zájem.

Koaliční devítka jednala kromě DPH i o kauze ProMoPro. S jakým výsledkem, to zatím vůbec nevíme, ale mělo to být na programu. Docela by mne zajímalo, proč se o tomhle jedná politicky. Kontrolní orgány mají kontrolovat, o kolik bylo předsednictví předražené, a policie má vyšetřovat, zda bylo něco ukradeno, zpronevěřeno apod., zkrátka zda se stal trestný čin.

Připadá mi stěží uvěřitelné, s jakou bohorovností čeští politici jednají o otevřených kauzách a ještě na to upozorňují tiskovou kancelář. Co je jim vlastně do toho? To jednají o tom, kdo co bude vyšetřovat a s jakým výsledkem?