Záleží na tom, jak se to vezme. Pokud měl někdo opravdu na mysli – nebo si kladl za cíl – nějaké reformy, tak ten se z vládní krize a nestability (či případného omezení vládní většiny) opravdu radovat nemůže (i když si někdo také může myslet, že s několika přeběhlíky z VV do ODS se budou reformy dělat snáze).

Další kapitolou jsou skandály. Skandál s úplatky či půjčkami v hodnotě stovek tisíc korun přebije skandály, ve kterých jde o stamiliony a miliardy korun. Skandál ProMoPro už nikoho nezajímá, ministr Alexandr Vondra se už s náměstkem Rudolfem Blažkem může v klidu věnovat „čištění“ na obraně. A Drobil už se snad také pomalu navrací z lavičky hanby.

Trápí ještě vůbec někoho DPH na knihy a tiskoviny? A co Kalouskův skandál s mystifikací a tajnou nahrávkou? Klid! Všechno je přece v pořádku – pan ministr financí už je zase seriózní partner ve srovnání s tím podivným Bártou.

Jiná kapitola jsou ti, které žádné reformy nikdy nezajímaly, tedy ti, co tahají za nitky a jsou v politice jen kvůli penězům, moci a kšeftům. Už brzy bude klid – ODS zase zavede na ministerstvu dopravy pořádek, jaký tam byl za Řebíčka. Různé zavedené právnické firmy už zase budou inkasovat miliardy a vysoké stamiliony.

Kdo asi potřebuje kontrolovat nejrůznější tunely, obchvaty, přestavby nádraží a evropské fondy? A nebyly náhodou VV proti prolomení limitů?

Velké zakázky na nejrůznější informační systémy však chystají i na ministerstvu školství či vnitra. Konečně to tu zase bude kontrolovat někdo seriózní, někdo, koho dobře známe a na koho se můžeme spolehnout. A jaká „delangerizace“ na vnitru? Sympatické „Íčko“ už se přece zase vrací do politiky a pomsta bude (nebo už je) sladká.

Podle některých komentátorů či politologů se ukázalo, že prázdná podnikatelsko-marketingová bublina typu VV je nesmysl, že je to cesta špatná a nesmyslná, taková slepá ulička. To je sice možné, leč některé velké tzv. zavedené strany připomínají někdy spíše celoplošné racketeeringové organizace. Taky jsou vlastně slepou uličkou svého druhu. Slepou uličkou, která potřebuje „klid na práci“. VV alespoň na chvíli narušily zavedený pořádek, což nemusí být úplně na škodu.

Já si o té straně jinak nejvíc myslím, že nemá žádný názor na to, co zajímá třeba mne: co si třeba myslí o Evropě a zahraniční politice?

P.S.

Blažený jistě bude moudrý prezident, za kterým přijdou, aby to nějak vyřešil.