Slavia Praha je značka, která symbolizuje historii českého fotbalu a sportu a její hodnota je jistě mnohem vyšší než těch 200 milionů, o kterých se mluví: ty jsou třeba rychle sehnat, aby tým nespadl do třetí ligy.

Jak je možné, že nikdo jakžtakž seriózní není schopen částku, která – přiznejme si – není astronomická, rychle položit na stůl a přislíbit nějaké ty investice? Protože i ti nejbohatší investoři by patrně vstoupili do močálu napuštěného jedem neprůhledného vlastnictví, vzájemných žalob, defraudací, duplicitních akcií, podivných garancí, které se teprve vynoří, vydírání, žalob a změti pohledávek, která připomíná klubko zmijí. A tomu všemu může ve finále nasadit korunu nějaká zkorumpovaná konkurzní mafie nebo podplacený konkurzní soudce.

Kdokoli by chtěl zaplatit oněch „pouhých“ 200 milionů, riskuje, že přijde o mnohonásobně či dokonce řádově víc.
V této souvislosti se nabízí důležitá otázka. Jsou příběhy Slavie a Sazky příběhem finální očisty na bolestné cestě k vládě práva a transparentnímu financování v této zemi, nebo je to naopak a svým způsobem se vracíme někam zpět do divokých 90. let? Melou Sisákové a spol. z posledního? Vytuneloval už někdo bývalé tuneláře, nebo se vytunelovali sami?

České banky jsou dnes mnohem serióznější, ale korupční a defraudační hydra si možná hledá stále nové a nové cesty: vezměme si, že sport je dnes příliš závislý na financování ze strany loterijního a hazardního byznysu, jehož existence závisí na státní regulaci. A hlavním sponzorem jistého prvoligového fotbalového týmu je dokonce soudní exekutor.

Plynovou bonanzu věští Evropě deník Financial Times, který cituje novou studii Evropského střediska pro energetickou a surovinovou bezpečnost. Podle ní má Evropa obrovské zásoby zemního plynu, který by celé EU mohl vystačit na šedesát let spotřeby. Je to mnohem více, než se donedávna odhadovalo, velkým hráčem břidlicového plynu by se mohlo stát například Polsko.

Nová zpráva výrazně překreslí mapu energetické bezpečnosti a závislosti v Evropě. Na cestě je ale ještě spoustu překážek či výzev. Od environmentálních po vlastnické.