V rozhovoru s irskou televizí RTE prohlásil ve středu tamější ministr financí Michael Noonan, že Irsko navrhne plán, podle kterého ponesou ztráty také držitelé dluhopisů irských bank, především Anglo Irish Bank a Irish Nationwide Building Society. Pravil, že nechápe, proč by měl irský daňový poplatník „vykupovat“ něčí spekulativní investice.

Vzhledem k nervozitě na trzích si irská vláda nevybrala k podobnému výbušnému výroku zrovna vhodný moment. Jde mimochodem o tvrdý úder mířený přímo na Evropskou centrální banku, která podobné kroky tvrdě odmítá. Finanční trhy v Evropě reagovaly na výrok irského ministra velkou dávkou paniky a poklesem eura.

Zároveň se stupňuje demonstrace a násilnosti nabírají na síle. Demonstranti v Barceloně zaútočili ve středu na sídlo vlády, takže nejvyšší činitelé Katalánska museli prchat vrtulníkem. Šlo prý o největší násilnosti ve Španělsku od konce totality.

Pozornost se soustředí především na demonstrace v Řecku, protože otázka státního bankrotu Řecka je velmi žhavá.

Podle Iana Bremmera se má Řecko i Evropa „připravit na nejhorší“. Nejen v souvislosti s demonstracemi, ale třeba také s tím, že premiérovi Jorgu Papandreuovi se ztenčuje parlamentní většina, už má jen 155 poslanců ze tří set (mimochodem, nemá to Řecko i těch poslanců nějak moc?).

Stále je ale možný i optimističtější scénář: Papandreu přežije a prosadí úsporná opatření. Osobně jsem mimochodem čekal ještě tvrdší reakci řeckých odborářů: vezměme si například, že řecká privatizační agentura bude řízena zvenčí.

Stojí možná za zmínku, že Španělé privatizují 30 procent vlastní státní loterie a očekávají výnos 7,5 miliardy eur! Několik miliard eur vynese i prodej řecké státní loterie. Češi se rádi Řekům smějí, ale jakpak je na tom naše Sazka? Ta ani zprivatizovat nejde a přivedla český sport k bankrotu.

Musím se přiznat, že pesimismus, kterým Američané nahlížejí v poslední době vyhlídky své ekonomiky, mne dost znepokojuje. Pozoruhodný je v této souvislosti článek z časopisu Time.