Čtenář, který si přečetl páteční Audit, může mít pocit, že se autor zbláznil. Zmiňoval jsem totiž, že čtvrteční data o tom, kolik pracovních příležitostí vytvořil americký soukromý sektor, jsou docela povzbudivá, a budou-li potvrzena, mohou znamenat zvrat ve vývoji americké ekonomiky.

Jenže i když čtvrteční data povzbudila světové burzy, v pátek nakonec potvrzena nebyla. Páteční detailnější informace o nezaměstnanosti (s vyloučením sezonních farmářských prací) přinesly studenou sprchu: pro americké ekonomy i pro celou americkou veřejnost.

Ekonomové očekávali, že americká ekonomika v červnu přidá 100 000 (nesezonních) pracovních příležitostí, jenže to se nestalo. Přibylo pouze 18 000 pracovních míst a nezaměstnanost dokonce mírně vzrostla. Mzdy dokonce poklesly a více než 250 000 lidí přestalo vůbec práci hledat.

Technické profese nebo například medicína přidávají pracovní příležitosti, stavebnictví a průmysl zůstávají na svém a propouští třeba finanční, ale hlavně veřejný sektor.

Přestože američtí konzervativci by chtěli škrtat daleko rychleji (u moci by jim to tak snadno nešlo), americký veřejný sektor propouští: federální vláda se zbavila 14 000 pracovních míst. Celkově v červnu veřejný sektor propustil 39 000 lidí. Státní a městské vlády za poslední rok propustily 659 000 lidí.

Tak například komentátorka agentury Reuters Agnes T. Craneová tvrdí, že tímto tempem se Spojené státy dostanou na předkrizovou úroveň zaměstnanosti za třicet let. Státní a obecní úřady byly již přinuceny učinit bolestivé škrty, například v oblasti vzdělávání, aby vyrovnaly snižující se příjmy, které padají v důsledku konce stimulačních programů. S čím ale může nyní federální vláda přijít, když se mají v příštím desetiletí snížit výdaje o čtyři biliony dolarů a republikáni odmítají zvyšování daní? Další propouštění bude jen zvyšovat nezaměstnanost.

Dodejme, že ani zvyšování daní zaměstnanost jistě nezvýší.

Mohamed El-Erian přesně předepisuje, čeho se má týkat velká dohoda mezi republikány a demokraty, aby se Amerika stala znovu kredibilní: dovnitř i navenek.

A nakonec třeba Dean Baker ze serveru Calculated Risk. USA potřebují dlouhodobě vytvářet 90 000 pracovních příležitostí měsíčně, aby držely krok s populačním vývojem.