Ratingová agentura Standard & Poor’s snížila v pátek ráno rating Španělska, dokonce s negativním výhledem. A to v situaci velké nervozity, kdy Evropa neví, jak a z čeho rekapitalizovat banky a jak a o kolik umožnit restrukturalizaci řeckého dluhu.
Dobrá zpráva ale je, že se situace snad začíná obracet. Trhy v Evropě to zneklidnilo jen na chvíli, poté začaly růst, zajímaly je více například dobré výsledky Googlu.

Kdyby tímto jednou provždy skončilo uhranutí zprofanovanými ratingovými agenturami, bude to jen dobře. Kromě toho, že ratingové agentury se zesměšnily tím, jak dávaly ještě v roce 2008 tři AAA různým pytlům blech, posledně jmenovaná agentura se vyznamenala snížením ratingu USA, a trhy na to zareagovaly snížením výnosu z amerických dluhopisů, tedy opakem toho, co se podle ratingové agentury vlastně mělo stát.

Tím nemyslím, že má ratingové agentury nahrazovat někdo závislý na státu. Pokud však u investorů posílí úloha vlastní úvahy, analýzy a zodpovědnosti, bude to jedině dobře.

Špatná zpráva je, že přísná úsporná opatření zjevně nefungují a zřejmě vedou ke zhoršení důvěryhodnosti států, které je provádějí.

Každý manažer, ředitel nebo šéf čehokoli dobře ví, že pro svou společnost či instituci musí mít nějakou krátkodobou a střednědobou strategii a dlouhodobé cíle. Přitom jedno bez druhého a bez třetího vlastně nejde. Provázanost všech tří cílů je podmínkou úspěchu všech tří cílů.

Totéž logicky potřebuje i Evropská unie. Krátkodobě potřebuje stabilizovat banky, restrukturalizovat Řecko a zabránit nákaze. Střednědobě potřebuje změnit smlouvy, tedy především Lisabonskou smlouvu, a změnit patrně národní ústavy, dát jasné cíle permanentním záchranným mechanismům a posílit vymáhání pravidel a koordinaci politik a posílení konkurenceschopnosti.

To vše je ale zbytečné bez dlouhodobé vize. Chce Evropa společný dluhopis? Chce zárodek ministerstva financí a zárodek společných daní? Chce vyšší stupeň integrace? Nebo chce integraci začít rozvolňovat?

Bez dlouhodobé vize tu budeme mít jen permanentní sérii chaoticky šitých prvních pomocí, které nebudou zabírat.

Janě Klímové z MF Dnes gratuluji k výbornému investigativnímu výkonu.