Spor, který dnes předestřely Lidové noviny, se týká kontroly rozpočtů, jež má Evropská komise zkoumat před jejich přijetím v parlamentu.

TOP 09 chce zůstat v hlavním evropském proudu a souhlasí, ODS je proti, prezident Klaus to prý nepodepíše. Můj oblíbený mluvčí ODS Daniel Kaiser, který v poslední době už odvolává i velvyslance, nabádá svoji stranu, aby nepodlehla tlaku topky. Schwarzenberg prý umí uvažovat v německo-rakouském rámci. Strategie být v EU ovcí, která jde za stádem, nemá v naší společnosti většinu. K nahlédnutí zde.

Argumenty si rozeberme. Co je to za argument, že nějaký názor nemá ve společnosti většinu? Jak jsem si například přečetl včera v nějakém průzkumu, dvě třetiny lidí v této zemi si přejí vládu pevné ruky. Ještě nedávno si většina lidí myslela, že za komunismu bylo lépe. Apely na to, aby se menšinový názor podřídil většinovému, připomínají bolševismus či přesněji normalizaci.

Pozoruhodné je i to šermování slovem Brusel, má to evokovat, že si tohle všechno vymyslel nějaký anonymní eurokrat. Ale je to jedno, jestli Brusel, nebo Strakonice. Evropské státy se dohodly, že si budou rozpočty vzájemně kontrolovat skrze společný, k tomu určený orgán.

Kaiserovi vadí, že se rozpočet bude posílat ke kontrole předtím, než o něm bude hlasovat parlament. A co má být? Bylo by snad lepší nejdřív o něm hlasovat, a pak si ho teprve nechat zkontrolovat?

Příprava naší fiskální politiky je mimochodem ze strany Evropské komise, Mezinárodního měnového fondu či OECD připomínkována a hodnocena už dnes. Nejde vůbec o to, že by chtěl v Bruselu někdo na nás vrhat nějaké daně nebo nám škrtat výdaje. Podle mého soudu půjde především o diskusi nad makroekonomickými prognózami, na kterých rozpočet stojí.

Česká konzervativní pravice zastává politiku konzervativního a opatrného přístupu k veřejným financím. O něco vylepšená či posílená kontrola. Podívejme se, mimochodem, jak hospodaříme s evropskými penězi.

Podobné je to s posílením a modifikací Paktu stability a růstu (to se týká jen států eurozóny): zákon o věčně vyrovnaném rozpočtu chtěla klausovská ODS předložit již v polovině 90. let. Najednou to vadí, když chce totéž někdo jiný.

TOP 09 nechce připustit izolaci státu. To ovšem není nic vymyšleného. Vezměme si izolaci doslova, tedy geograficky. S navrženou politikou a kontrolou nemá žádný problém Polsko, Německo, Rakousko, Slovensko, Slovinsko ani pobaltské státy. Vzpouzí se Maďarsko a jen stěží lze věřit, že by Orbán byl opravdu Nečasovi příkladem. Jako by nestačilo naše zbytečné váhání s půjčkou pro MMF.

Žádný zvláštní kompromis v této věci bohužel vymyslet nejde. Buď ODS ustoupí (což se podle mne nakonec stane), nebo vláda končí. A vzhledem k tomu, že předčasné volby u nás vyvolat nelze, vznikne buď „proevropská“ koalice TOP 09–ČSSD, nebo „protievropská“ koalice těch ostatních proti nim.