Důležitý text publikoval dnes, před klíčovým summitem G 20, Mohamed El-Erian.

Tvrdí v něm, že během krize eurozóny pozměnil Mezinárodní měnový fond pod nátlakem evropských států výrazně svá pravidla, udělil spoustu výjimek, zvýšil rizikovost svých půjček i objem peněz poskytnutých jednotlivým státům. Tak například jihoamerické státy se asi diví, za jakých podmínek a kolik peněz dnes MMF evropským státům půjčuje ve srovnání s tím, jaká drastická opatření musely v 80. a 90. letech podstoupit ony a jak velké půjčky za to tehdy dostaly. El-Erian je zastáncem toho, aby MMF Evropě už více nepůjčoval.

Problémem eurozóny není nedostatek finančních zdrojů. Eurozóna jako celek je v součtu věřitel, nikoli dlužník, a země v jádru Evropy si mohou půjčovat velmi levně. Evropa nemá problém s financováním, ale s názorovou roztříštěností na to, jak dále postupovat v situaci, kdy jednotlivé země mají různé ekonomické, finanční a sociálněpolitické podmínky.

To přece není úkol pro MMF, aby za Evropu rozhodoval, zda má směřovat k fiskální unii či federalismu, nebo se rozpadnout. Další peníze od MMF budou pouze vytvářet iluzi udržení neudržitelného.

Komentátor agentury Reuters James Saft píše, že po dohodě o tzv. swapu, kdy soukromí investoři přijdou o 75 procent hodnoty své pohledávky vůči Řecku, se všichni soukromí investoři de facto stali tzv. juniorními. Proč by měl jakýkoli soukromník napříště investovat do tzv. suverénních státních dluhopisů, aniž by měl nějaké oficiální či státní ručení?

Eurozóna nyní uznala, že financovat rozpočet slabších států půjde jen s oficiálním jištěním. Evropská centrální banka a jednotlivé národní centrální banky neutrpí žádné ztráty ze svých investic do státních dluhopisů a ze všeho vybruslí. Nejen že politici překreslili pravidla a velikost i postavení branek, oni během hry také vyměnili míč, se kterým se hraje. Do státních dluhopisů budou nadále investovat pouze banky, které mají privilegovaný přístup k likviditě ECB. Tržní distorze ze strany institucí se stala z pouhé distorze pravidlem či základním rysem trhu s dluhopisy.