Podle agentury Reuters chystají němečtí lídři pro příští summit EU na konci června vznik silné centrální fiskální autority (ta bude řídit veřejné finance členských států) a nové pravomoci pro Evropskou komisi, Evropský parlament a Evropský soudní dvůr. Teprve poté bude Německo souhlasit se vznikem společných dluhopisů či s tzv. bankovní unií.

Nic proti kauze Rath, ale neschází nám náhodou v Česku zásadní politická debata na téma, co to pro nás znamená a jak se k tomu budeme stavět?

Ve Financial Times se Gavyn Davies zamýšlí nad tím, co termín „bankovní unie“ znamená a předpokládá:

1. společné kapitálové požadavky a společnou supervizi
2. společný systém pojištění vkladů
3. společné fondy na rekapitalizaci bank

Podle autora jsou všechny tyto kroky velmi problematické a částky navržené k bodu 3 zřejmě nebudou nikdy stačit.

Podle Wolfganga Münchaua je důležité, že evropští lídři si nyní uvědomují, že není jiné cesty vpřed než bankovní unie. Podle něj to má logiku, protože krize eurozóny nastala teprve v okamžiku, kdy se po pádu Lehman Brothers Angela Merkelová rozhodla, že každý evropský stát si bude zachraňovat banky sám. Teď jde o to, aby si to evropští lídři nerozmysleli.

Opět poznámka o nás. Není náhodou pro Česko důležité, která matka či macecha nějaké české banky bude v eurozóně vytipovaná jako systémově důležitá?
 

Podle Lawrence Summerse mají státy, které si půjčují za negativní či nulový úrok, využít příležitosti a více se zadlužit a investovat do racionálních dlouhodobých projektů, které přinesou vládě finanční návratnost, i kdyby se jaksi zapomnělo na možné keynesiánské efekty, o kterých se ekonomové přou.

„Vězte, že pokud necháte malé státy bez pomoci, čeká Evropu černá budoucnost.“ Sean Vanatta připomíná ve sloupku pro Bloomberg tento výrok řeckého premiéra Venizelose z 15. dubna roku 1932, kdy země přestala splácet půjčky a opustila zlatý standard.

Prezident Václav Klaus se sice domnívá, že debata růst v. škrtání je nesmyslná, přesto lze čtenářům doporučit platformy, kde se tato debata mezi špičkovými světovými ekonomy vede. Třeba zde na VoxEU.