Server agentury Reuters popisuje, na čem se v pátek dohodla tzv. čtyřka (tedy šéf Evropské komise J. M. Barroso, předseda Evropské centrální banky Mario Draghi, prezident EU Herman von Rompuy a šéf tzv. Eurogroup Jean-Claude Juncker.

Zúčastnění se shodli na tom, že první, na čem je třeba pracovat, je bankovní integrace, tak aby se podařilo rozbít nebezpečnou spojnici mezi špatnými bankami a zadluženými vládami. Na srdci měli především Španělsko.

Vytvoření bankovní unie může trvat rok, ale potíž je v tom, že Berlín zatím říká, že bankovní unii musí předcházet unie fiskální. K tomu je však třeba změna evropských smluv a to bude jistě trvat déle než rok.

Bankovní unie má představit jednoho evropského dohlížitele, společný fond pojištění vkladů a jeden společný „resolution fund“, který bude nakládat se špatnými a likvidovanými bankami. Předestírají se různé možnosti. Společný regulátor bude mít na starosti všechny banky v EU, nebo jen ty systémově velké, nebo se starat jen o systémově velké banky s přehraniční působností apod. Bude tímto centrálním regulátorem ECB?

Pro dnešek se omezím na konstatování, že otázek je více než odpovědí a že to zatím vypadá na pěkný či spíše pořádný zmatek.

George Soros se ve Financial Times rozepsal na téma, jak by šla krize eura ještě řešit. Podle finančníka a mecenáše by měla vzniknout vedle ECB také evropská fiskální autorita, která by směla dělat to, co ECB dělat nesmí, tedy založit fond na snižování zadlužení, modifikovanou formu fondu na vykoupení z dluhů, který navrhla vytvořit kancléřka Merkelová a který má dobrou odezvu i mezi německými sociálními demokraty a zelenými. Výměnou za to, že Španělsko a Itálie provedou strukturální reformy, by fond mohl držet zásadní porci jejich dluhu. Takový fond by mohl vydávat společné evropské dluhopisy. Jejich rating by byl patrně nejvyšší možný a tyto dluhopisy by mohla ECB přijímat jako kolaterál pro své operace. Zde by banky jistě rády investovaly. Banky mají u ECB uloženo 700 miliard eur volných peněz a jistě by rády do bezpečného produktu investovaly.