Všeobecně se očekávalo, že se Německo propadne ve druhém čtvrtletí do recese, ale ono přece jen trochu roste, přesně o 0,3 procenta za čtvrtletí. Trhy na to sice reagují úlevně či relativně optimisticky, zároveň se však analytici shodují, že ve třetím čtvrtletí už opravdu bude hůř. Svědčí o tom pokles objednávek v průmyslu, objem výroby i předstihové ukazatele různých podnikatelských sentimentů. Jörg Krämer z Commerzbank třeba pro Reuters říká: „Růst se ukázal být docela solidní, ale je to na dlouhou dobu poslední dobrá zpráva, která z Německa přišla. V létě se německá ekonomika zmenší, fundamenty jsou v pořádku a strukturálně je v dobrém stavu, ale od recese v eurozóně se nemůže odpojit.

Zde poznámka autora Auditu. Zajímavá je otázka, co tvoří strukturu německé ekonomiky, když je na tom strukturálně tak dobře. Neměla by se do struktury vlastně počítat také politika nebo mediální masáž? Je to dobrá struktura, když mnozí němečtí politici a média lidem naznačují, že se Německo bez eurozóny obejde, protože se bude vyvážet do Ruska, Číny a Brazílie? Realita je přitom taková, že Německo je na ekonomice eurozóny závislé takřka totálně a tím, že včas neposkytlo Evropě tzv. leadership v řešení krize, se samo ekonomicky potrestalo.

Pozoruhodné také je, jak Rakousko a Nizozemsko přesně kopírují vývoj německé ekonomiky, růst v těchto zemích byl 0,2 procenta. Zde tedy otázka pro českou vládu: Proč česká ekonomika také nekopíruje německý vývoj, ale daří se jí mnohem hůř?

Na všem zlém je i něco dobrého. Velké evropské korporace, jako například farmaceutické, chemické i automobilové firmy, na oslabení eura dobře vydělávají a to ve svém důsledku mírní hospodářský propad v eurozóně. Bude to k něčemu střednědobě či dlouhodobě? To je otázka. Zatím se teprve ukáže, zda oslabení eura představuje spíše momentální volatilitu na trhu, nebo jde o dlouhodobý strukturální trend.

Zajímavá analýza agentury Bloomberg cituje příběh úspěšného obchodníka se státními dluhopisy. Před několika týdny, kdy se španělským dluhopisům dařilo historicky nejhůř, prodal dluhopisy německé. Pokud se bude krize eurozóny skutečně řešit (to je ona optimistická varianta), není totiž prakticky možné, aby to do budoucna neovlivnilo výnosy z německých dluhopisů, které budou stoupat. Situace, kdy se německé dluhopisy tvářily jako krizí nedotčené, byla neudržitelná, protože Německo bude jeho aktivní role něco stát.