TOP 09 podmiňuje sepsání koaliční smlouvy tím, že žádá po ODS, aby se Česká republika připojila k tzv. fiskálnímu paktu, tedy k mezivládní smlouvě o větší vzájemné kontrole rozpočtových politik v rámci EU. Kromě nás ji vloni nepodepsala pouze Velká Británie. Ze strany Miroslava Kalouska (předpokládám, že on je ten stratég) jde o docela chytrý tah, kterým může trefit hned několik much.

Šušká se něco o nejrůznějších plánech Zemana a Klause, zde TOP 09 přebírá iniciativu. Miloš Zeman se deklaroval jako proevropský či eurofederalistický prezident, takže by tuto věc měl uvítat. Jenže když dá Zeman najevo, že je rád, že budeme ratifikovat fiskální kompakt, pokazí si vztahy s Václavem Klausem (ten je v tomto ohledu fanatickým ideologem a raději by si nechal vrtat díru do hlavy, než by něco takového připustil) a může to vrazit klín do jejich budoucích společných plánů.

Když to Zeman nepřivítá nebo bude mlčet, zjistíme, že žádným proevropským prezidentem vlastně není a spojenectví s Klausem je pro něj důležitější, což je takticko-strategicky podstatná informace a takový, řekněme, průzkum bojem.

Česká vláda se chystá přijmout finanční ústavu, která je přísnější než fiskální kompakt, takže jediným vysvětlením, proč tu smlouvu ODS nechce, je fakt, že se nelíbí Václavu Klausovi a že se ODS Václava Klause bojí. Pokud ODS bude nyní s podpisem souhlasit, rozzlobí si Klause, ale zároveň ho oslabí. Pokud ODS nebude chtít podepsat, dá najevo, že má stále strach z Klause, který ovšem tuto slabost vycítí a rozhodne se tuto stranu buď znovu otevřeně ovládnout, nebo zničit.

TOP 09 vzkazuje ODS, aby se vzpamatovala a emancipovala. Pokud v případných volbách TOP 09 posílí, může vládnout s ČSSD. A to je další důležitý vedlejší produkt. Možnost této aliance zase oslabuje a znejišťuje Zemana a nabourává jeho možné vize jím ovládané konsolidace v levé části spektra. Je dobré si všimnout, že chytrý tah TOP 09 prostě znejišťuje všechny hráče.

A maličkost na závěr: bylo by dobře, kdyby Česká republika schválila tzv. fiskální kompakt a pokusila se zůstat v evropském integračním jádru.

Vlajkovou lodí předvolební agitace Miloše Zemana bylo bezpochyby neustálé opakování úvahy o tom, že až se dostane k moci, bude se pokoušet svým vlivem – přestože prezident nemá právo zákonodárné iniciativy – o přijetí zákona o povinnosti prokázat legální nabytí majetku.

Sice nevlastním nic, co by stálo za řeč, ale jako živnostníka komentátora mne na tom zajímá mnoho věcí. Můj laický názor praví: jsem povinen vést si účetnictví ke kontrole tři, resp. čtyři roky zpátky. Jsem-li plátce DPH, jsem povinen předložit ke kontrole účetnictví za posledních deset, resp. jedenáct let. Lhůta se může prodloužit pouze v případě, že byl vůči mé osobě v inkriminované době zahájen nějaký úkon finančního úřadu. To, co bylo předtím, nejsem povinen prokázat a znovu dohledávat, nejsem vůbec povinen mít k tomu doklady. Doklady, jež se týkají období předtím, je povinen držet finanční úřad, ale dávno je již nemusím mít já sám, takže na základě toho nelze podnikat proti nikomu žádné kroky ani na základě zákonů o daních, ani na základě zákonů o účetnictví. Případné změny zákonů přitom rozhodně nelze aplikovat retroaktivně. Firmy jsou povinny mít dostupné účetnictví dvacet let zpátky, o kontrole firem ale Miloš Zeman nemluvil.

Takže nový zákon by mohl kontrolovat pouze disproporce v majetku a příjmu za poslední tři roky nebo za posledních deset let, když jde o plátce DPH. Před rokem 2002 už ale měla naprostá většina tunelářů v této zemi spolehlivě nakradeno.

Takže návrh nastupujícího prezidenta představuje jen populistický výkřik, který spolehlivě není realizovatelný, pokud nechce Miloš Zeman začít znárodňovat.

Je zde také zajímavá otázka vlivu amnestie a spravedlnosti v širším slova smyslu. Desítky (možná stovky) tunelářů jsou očištěni amnestií a ti, na které se přijde až nyní, nikoli? Většina velkých hráčů má majetek kontrolovaný skrze firmy v daňových rájích. Jak to bude s majetkem příbuzných – babiček, neteří apod.? Bude se to vztahovat jen na nemovitosti, nebo ještě na něco jiného? Takže otázka pro diskutující v dnešním díle debaty s ekonomy na iHNed.cz:

Co si myslíte o návrhu Miloše Zemana a jaké vnímáte věcné, právní, zákonné a politické souvislosti a okolnosti tohoto kroku?