Podle posledních průzkumů by ODS získala jenom 22 parlamentních křesel, TOP 09 dvakrát tolik, ČSSD čtyřikrát tolik. V krátkodobé perspektivě to asi znamená jen to, že si ODS sahá na dno. I kdyby nedělala nic, útok na živnostníky ze strany ČSSD ji brzy trochu přidá a útlum euforie a étosu prezidentského klání zase ubere TOP 09.

Pokud by si však ČSSD myslela, že ODS brzy končí a oranžovou stranu čekají zářné zítřky, pak se mýlí. ČSSD těží z naštvanosti lidí na mizerné ekonomické výsledky. V delší perspektivě jsou na tom ale ODS i ČSSD úplně stejně: pokud se radikálně nezmění, směřují k zániku.

Začíná to počtem členů. Lidovci jich mají dvakrát víc a komunisté čtyřikrát víc. Ne že nikdo do stran nechce, naopak – partaje nikoho nechtějí. Když do ODS či ČSSD v Horních Kotěhůlkách vstoupí nějaká nová parta lidí, je z toho poprask, o kterém se referuje v televizních zprávách. Někdo nám chce ukrást místní buňku! Haló! Haló! Pomóóc! Kdo za tím stojí?

Žádná ze stran neoslovuje mladé a slušné lidi, aby vstoupili a pomohli ji změnit, žádné inzeráty, žádné billboardy – to jen před volbami, kdy je třeba lidi blbnout a polarizovat. V ODS v poslední době už není ani ideologie, nápady, i ta válka proti Evropě bez Klause ochabuje, vedou ji Lidové noviny. Jaký je důvod existence? Dělení moci a kořisti?

Jak je na tom ČSSD? Je pevněji zakotvená v evropských levicových strukturách (ODS je v izolaci) a pak má alespoň Jana Mládka – ano, toho nyní vysmívaného. Mládek má vzdělání, nějaké nápady (různé kvality), čte si každý den Financial Times a sleduje dění ve světě. ODS nikoho takového nemá (možná v Evropském parlamentu, ale není to vidět). Proč se Nečas nepokusí přimět ke vstupu alespoň někoho z NERV?

ODS i ČSSD se tváří, jako by lidé neumírali a nepřicházely nové generace. Partaje si myslí, že si vystačí s rutinéry: mezi ně patří už i Sobotka a Hašek. Režisérka Linda Jablonská natočila před časem film o mladých konzervativcích a komunistech. Kdeže jsou ty časy! Líhně mladých už odumřely, není o nich slyšet. Na vysokých školách se do stran nevstupuje.

A v takové situaci odstaví ČSSD Jiřího Dientsbiera na vedlejší kolej! Jenže mladí už bafuňáře volit nebudou. V Evropě volí města levici, venkov pravici. U nás je to obráceně. V příštích generacích se to změní. Koho bude za čas volit český venkov, nevím. Ale mladé generace ve městech budou – ať se nám to líbí nebo ne – volit liberální levici jako všude na Západě. Levici, kterou zajímá třeba ekologie, práva žen a menšin, boj proti klientelismu. Nikoli levici, která se podrobuje tlačence a guláši.