Felix Salmon na Reuters se domnívá, že Trojka, tedy Evropská unie, Mezinárodní měnový fond a Evropská centrální banka, rozehrála ve věci Kypru statečnou a brutální geopolitickou hru. Oficiální komuniké sice může mluvit o tom, jak se „euroskupina těší na spolupráci mezi Kyprem a Ruskou federací“, ale vzhledem ke ztrátám, které ruští vkladatelé nedobrovolně utrpí, je šance dalšího ruského angažmá poměrně malá.

Trojka se rozhodla hrát nejagresivněji, jak to jen jde: donutila Rusy financovat záchranu nedobrovolně. Je to jednostranná ztráta pro Rusko a vítězství pro EU.

Také nedojde (kromě zmrazení některých depozit) k nastolení kontrol pohybu kapitálu, což je dobře. Trhy v Evropě mohou být klidné, úder dostaly privátní ruské osoby.

Dohoda o Kypru představuje Island bez ryb. Kypr podobně jako Island nechává banky padnout, protože jsou příliš velké na to, aby je mohla vláda zachránit. Jenže Island měl kromě bank také jiný průmysl a plovoucí měnu, která může oslabit a pomoci vývozcům.

Kypr by také potřeboval devalvovat a zbankrotovat jako Island, ale to nejde. Čeká ho mnoho let nuceného šetření nadiktovaného Evropou, alespoň do doby, než se tamější parlament vzbouří, revokuje šetření a země dobrovolně opustí eurozónu a EU.

Jakmile budou zřejmé vyhlídky hospodářského poklesu, kam až oko pohlédne, a k tomu vyhlídky nadhodnocené měny a jakmile dojde k politickým otřesům, pak se začnou Rusové na Kypřany zase usmívat.

Na Kypru se též odehraje experiment ve smyslu, co se stane, když se banka, která je „příliš velká na to, aby mohla padnout“, opravdu nechá padnout. Měřeno globálními standardy je kyperská banka Laiki zanedbatelná, je však obrovská měřeno kyperským HDP.

Podle německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung ještě v minulém týdnu odcházelo z Kypru každý den sto až dvě stě milionů eur do Ruska, přestože to oficiálně nebylo možné. Kyperská centrální banka zjevně nadužívala výjimku, kterou mohla udělit systémově důležité platbě.

Zajímavá otázka je, co bude s ruskou Riviérou. S ruskými vklady odejdou i turisté, na kterých tamější ekonomika také stojí. Deník Financial Times píše o Rusech na Kypru v reportáži. Ruský byznysmen se ptá: „Kdo se teď ubytuje v hotelu Four Seasons za 500 dolarů na noc? Angela Merkelová?“

Misha Glenny, dnes specialista na organizovaný zločin, tvrdí, že ruské vklady na Kypru činí až 22 miliard liber, více než třetinu veškerých vkladů a více než HDP Kypru.

Glennyho článek popisuje historii ruské vazby na Kypr, která se datuje až do doby gangsterského kapitalismu počátku 90. let. Peníze se sem často vozily ve zlatě i v kufřících. Až 80 ruských oligarchů má prý kyperské občanství, jsou to tedy plnoprávní občané EU.

Hugo Dixon, taktéž na Reuters, se domnívá, že zavedení kapitálových kontrol by byla historická chyba, ještě horší než daň na pojištěné vklady.

...
Komentář o Kypru pro tištěný Respekt se nachází zde. Buď je však třeba zakoupit Respekt, nebo zaplatit esemeskou.