O tzv. kvantitativním uvolnění promluvil nyní v žofínském projevu i prezident Miloš Zeman, kterému se nelíbí. K tomu nějaké zajímavosti ze světa. Anatole Kaletsky na Reuters konstatuje, že s mezikvartálním růstem 3,5 procenta HDP se Japonsko stává nejrychleji rostoucí ekonomikou ve skupině G 7. Za posledních šest měsíců vzrostl Nikkei index o 80 procent. I přes dvě tzv. ztracená desetiletí zůstává Japonsko třetí největší ekonomikou na světě, které je stejně velká jako Francie, Japonsko a Španělsko dohromady. Leckdo se ptá, zda Japonsko skutečně uskutečnilo radikální kroky potřebné k nápravě své ekonomiky. Takovou otázku je ale podle autora potřeba rozdělit na dvě.

První stojí tak, zda se Japonsko skutečně odhodlalo k akci, která je nesrovnatelně radikálnější než cokoli, co se stalo v posledních dvaceti letech. Druhá otázka je, zda tato akce prosazovaná s odhodláním opravdu japonskou ekonomiku spraví. Odpověď na první otázku, která se týká hlavně měnové politiky, je jasné „ano“.

Odpověď na druhou otázku je „možná“. Japonsko má obrovské strukturální problémy: zmenšující se populaci, špatné investice, obrovský dluh, protekcionistickou lobby, nepružný pracovní trh, management s obvykle slabou představivostí.

Efekt bohatství vzniklý oživením kapitálového trhu, lepší náladou spotřebitelů a poklesem jenu může spolu s příchodem optimismu některé strukturální problémy sám pomoci vyřešit.

Zároveň se však panel japonských ekonomických poradců usnesl, že není absolutně žádná záruka, že domácí investoři budou nadále financovat obrovský japonský státní dluh, a že vyhlídky na dlouhodobý růst mohou být poškozeny.

Kvantitativního uvolnění či tištění peněz se týká i další analýza, tentokrát z Bloombergu. Šéf amerického Fedu Ben Bernanke totiž oznámil, že bude pokračovat v uvolněné měnové politice, dokud se situace na trhu práce výrazně nezlepší. Trhy jsou totiž v posledních dnech nervózní jak kvůli zpomalení čínské výroby, tak kvůli obavám, že by tištění peněz v USA snad mohlo skončit.

….

Šéf Bundesbanky Jens Weidmann vzkázal Francii, že má dodržovat evropská fiskální pravidla. Na serveru Eurointelligence k tomu dodávají, že jedním z cílů měnové unie mělo být – z francouzského pohledu – oslabení Bundesbanky. Nikdo z Bundesbanky se však do fiskální politiky sousedního státu před vznikem měnové unie nepletl…

 

Podle zprávy Financial Times se Mezinárodní měnový fond zabývá novým přístupem k majitelům dluhopisů v krizí postižených zemích. V řeckém případě byli z restrukturalizace vynecháni zahraniční držitelé dluhopisů, resp. došlo na ně mnohem později než na domácí. To se má podle nově připravovaného návodu či manuálu změnit.

...
K Zemanově projevu o investicích. Také Fareed Zakaria píše ve sloupku pro The Washington Post o tom, že keynesiánci měli pravdu a že americká ekonomika potřebuje především investice a reformy (složitých daňových zákonů). Zrovna nějaký americký Kalousek by též jistě řekl, že „peníze už došly“.