Pokud se prokáže, že amnestie prezidenta Václava Klause omezila práva poškozených v některém trestním stíhání, měla by vláda vymyslet, jak tyto případy kompenzovat. Na úterním jednání K9 to navrhl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

"Pokud stát, jehož reprezentantem je i prezident, poruší práva občanů, musí se k situaci stát postavit čelem a najít způsob, jak poškození kompenzovat," tlumočil názor předsedy TOP 09 jeho stranický kolega Miroslav Kalousek.

Lídrovi strany prý tato problematika velmi leží na srdci. "Řekl bych, že vyjádření pana předsedy naši partneři vyslechli s pochopením. Zatím se ale samozřejmě nedá tvrdit, že je na tom nějaká shoda," dodal Kalousek.

Schwarzenbergovi prý jde nyní především o to, aby koalice na této myšlence našla společnou řeč.

"Nevíme zatím, jakých opatření se to bude týkat a v jakém rozsahu," zdůraznil Kalousek. Doplnil, že pro něj jako pro ministra financí jde o "bolestivou zprávu", které je však jen těžko možné se bránit.

TOP 09 už dříve dala najevo, že s rozsahem amnestie, kterou kontrasignoval premiér Petr Nečas (ODS), nesouhlasí a nechce s ní mít nic společného.

Kalousek v úterý zopakoval svůj názor, že vláda je odpovědná především za provedení amnestie, o jejíž konkrétní podobě rozhodl prezident.

Amnestií se bude ve středu zabývat i vláda na svém jednání. "Pan premiér nás informoval, že to bude prvním projednávaným bodem. Spolu s ministrem spravedlnosti k této situaci připraví materiál a vláda se k tomu poté vyjádří," informoval 1. místopředseda ODS Martin Kuba.

"Pochopil jsem to tak, že o návrhu pana Schwarzenberga se zatím nebude přímo jednat. Premiér spolu s ministrem spravedlnosti by měl zítra na vládě jen podat informace k amnestii, poté bychom o tom měli vést debatu," doplnil Kuba pro IHNED.cz.

On sám prý ještě není rozhodnutý, zda by s návrhem mohl souhlasit. "Mým resortem je ministerstvo průmyslu a obchodu, nejsem právník, potřebuji tedy nejprve dostat detailní informace o tom, kolika lidí a jakého rozsahu náhrady škody by se to týkalo. Potom jsem otevřený diskuzi," uvedl.

Opoziční ČSSD s tím, aby náklady kompenzace nesl stát, nesouhlasí. "Odmítáme, aby na kompenzace byly použity peníze daňových poplatníků," řekl novinářům její předseda Bohuslav Sobotka. "Náhradu poškozeným by měli platit ti, kteří páchali trestnou činnost," dodal.

Klausova amnestie je kritizována mimo jiné proto, že zastavuje trestní případy, které trvají déle než osm let a u nichž je případná trestní sazba do deseti let. Poškození a oběti v těchto případech budou po ukončení trestního řízení muset své případné nároky vznášet složitějším způsobem v civilním řízení, kde navíc platí tříletá promlčecí lhůta.

Skupina senátorů se hodlá obrátit na Ústavní soud, aby právě tuto část amnestie zrušil.

Proti prezidentovu rozhodnutí se bouří i starostové. Přes pět set jich už sundalo ze zdí jejich pracoven Klausův portrét.

V některých obcích se k protestu připojují také ředitelé škol. Hrad označil protestní akce za projevy pokleslého politického boje.