Co pořád vymýšlet nového, když píšete o evropské krizi skoro každý den? Pozná-li se dobrý sloupek podle toho, že má jednu výraznou zapamatovatelnou větu či myšlenku, pak se to Wolfgangu Münchauovi povedlo. Evropa je podle něj řízena, jako by to byla jen suma svých částí. V jeho sloupku pro Financial Times se pak dále píše, že fiskální přísnost, kterou Evropa přehnala a nyní zdánlivě odpískala a která se zdá být mrtvá, protože byla prohlášena za omyl, znovu povstane z mrtvých v letech 2015–2016, kdy ji opět nastartují mechanismy a ustanovení předepsané tzv. fiskálním kompaktem. Ten nařizuje svým účastníkům každoroční plány a plnění dluhových splátek.

Protože nic nenasvědčuje tomu, že Evropa do té doby posílí svůj bankovní systém, což je základní podmínka pro oživení, bude druhé kolo „austerity“ v rámci fiskálního kompaktu působit opět procyklicky, a to se všemi známými efekty.

Konec či odklad austerity pro letošní rok jistě pomůže oživení či ukončení recese, to ale bude mít krátký dech, protože se spustí autopilot fiskálního kompaktu, který dává jen malý prostor pro politické manévrování.

Kancléřka Merkelová oznámila, že její vláda oživí ekonomiku balíčkem 20 až 30 miliard eur. Peníze půjdou na vyšší mzdy, vyšší přídavky na děti, na infrastrukturu a umožní snížení daní.

To je z pohledu eurozóny i Evropy jistě vítané, protože se přece stále mluví o tom, že v rámci vyrovnávání nerovnováh v eurozóně má Německo více povzbuzovat domácí poptávku.

Potíž je v tom, že takhle v Německu nikdo neuvažuje. Všichni to berou jako utrácení předvolební, které nemá jinou než politickou motivaci.

Otázka pro dnešní debatu s ekonomy na iHNed.cz stojí takto: Kdy jste se v posledních řekněme pěti letech pořádně spletli? Co jste podcenili? Co jste přecenili? Jakých chyb jste si jako ekonomové vědomi? Politici – čeští obzvláště – chyby nikdy nepřiznají. Dovedou to ekonomové? Humor, sebeironie i nadsázka v příspěvcích jsou samozřejmě vítány.

Za sebe bych řekl, že jsem příliš zdůrazňoval, že do pomoci Evropě se nemá plést Mezinárodní měnový fond. Nebo jsem asi příliš propagoval fiskální kompakt, který je zjevně příliš rigidní a centralistický (to ale nebyl důvod, proč ho česká vláda odmítla).