MMF přiznal chybu a zalitoval své chyby vůči Řecku. Dluhová restrukturalizace měla být prosazována daleko dříve. Na druhou stranu Poul Thomsen k tomu za MMF dodal: „Kdybychom měli ty samé informace jako tehdy, patrně bychom postupovali stejně.“ Takže zase taková omluva to nebyla.

I tak nese Evropská komise – tedy další člen tzv. trojky – přiznání chyby MMF velmi nelibě. Mluvčí ECOFIN Simon O’Connor prohlásil, že na počátku vyjednávání o záchranném programu neměla Evropská unie vytvořené instituce – jako třeba stálý záchranný val ESM – a že restrukturalizace a odepisování dluhu, pokud by se děly dříve, by vyvolaly masivní efekt nákazy. Evropská komise žádnou chybu v případě pomoci Řecku nepřiznává (přestože výsledky jsou katastrofální a především značně rozdílné proti očekávání). Zároveň se Evropská komise neobává, že by se snad MMF chystal v tzv. trojce skončit.

Spiegel on line se diví, jak může MMF v případě Řecka prohlašovat, že udělal chybu, když se v případě Kypru chyba opakuje. Trojka nyní předpokládá, že Kypr začne ekonomicky růst v roce 2015 a zredukuje v téže době svůj dluh na sto procent vůči HDP.

Larry Elliott v článku pro Guardian tvrdí, že už skutečnost, že záchranný plán z roku 2010 nefungoval a musel být v roce 2012 nahrazen dalším plánem, svědčí o tom, že se to dělalo špatně, takže chyba byla přiznána již tehdy. Jestli bude nějaké příště, bude si to muset Evropská unie řešit sama. 

Jiní, jako například Neil Unmack z agentury Reuters, upozorňují na roli Evropské centrální banky, jež odmítala dluhovou restrukturalizaci v letech 2011 a 2012.

… 

ECB se ve čtvrtek rozhodla, že nebude posunovat úrokové míry do tzv.negativního teritoria: tedy banky v eurozóně nebudou platit za to, že si mohou u Evropské centrální banky peníze uložit. ECB ale rozjede na podzim nový program podpory trhů, který se jmenuje Asset Quality Review. Pokud se to povede, mělo by to podle Marka Schieritze  pomoci - a stejně tak by ekonomiku mohl oživit oznámený konec šetření.

Žádné bujaré šetření to ale nebude.